Gay woordenlijst


A

Actief: Iemand is "actief" als hij het lekker vindt om iemand te neuken, waarbij hij dus met zijn pik in de anus van de ander gaat. Zie ook: Passief, versatile.

Aftrekken: Met de hand een man laten klaarkomen door de eikel te stimuleren.

Age of consent: Leeftijd waarop het wettelijk is toegestaan om seks te hebben. Deze leeftijd is in Nederland 16 jaar. Lange tijd werd er verschil gemaakt tussen de leeftijd waarop je heteroseks mocht hebben (16 jaar) en de leeftijd waarop je homoseks mocht hebben (21 jaar). Zie ook: Artikel 248bis.

Aids: De ziekte die het afweersysteem aantast, veroorzaakt door het HIV-virus.

Anaal neuken: Neuken in de anus oftewel het poepgaatje.

Androgynie: Je spreekt van androgynie als iemand zowel ‘vrouwelijke’ als ‘mannelijke’ eigenschappen in zichzelf combineert en ontwikkelt.

Anonieme seks: Seks met iemand die je niet kent. Sommige mannen hebben seks met andere mannen op speciale ontmoetingsplaatsen.

Anus: Poepgaatje.

Artikel 248bis: Het artikel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht waarin stond dat homoseks niet was toegestaan onder de leeftijd van 21 jaar, terwijl voor heteroseks de leeftijd van 16 jaar gold. Dit artikel is in 1973 afgeschaft. Toen is de age of consent voor homoseks en heteroseks gelijkgetrokken tot 16 jaar.

Attributen: Zie: Seksspeeltjes.

B

Baan: Ontmoetingsplaats waar mannen anoniem andere mannen ontmoeten, versieren en seks met elkaar hebben. Banen bevinden zich in delen van parken of op parkeerplaatsen.

Barebacking: Bewust onbeschermd neuken. Een fenomeen dat steeds vaker voorkomt. Mensen laten neuken onbescherm met het risico op o.a. HIV. Sommige mannen hebben zelfs al doel zich te laten infecteren.

BBS: Afkorting welke veel wordt gebruikt tijdens chatten en op profielen, wat staat voor: Bril, baard en snor.

Beffen: Met de tong een vrouw laten klaarkomen door de clitoris te stimuleren, ook wel likken genoemd.

Biologische moeder: De biologische moeder is de vrouw die het kind heeft gebaard. Zie ook: Biologische vader.

Biologische vader: De biologische vader is de man die het kind heeft verwekt. Zie ook: Biologische moeder.

Biseksualiteit: Seksuele voorkeur voor mannen en vrouwen.

Bottom: Iemand is "bottom" als hij het lekker vindt om geneukt te worden, dus de pik van een ander in zijn anus gaat. Zie ook: Top, versatile.

C

Chlamydia: SOA die je kunt oplopen door een bacterie.

COC: COC is de federatie van Nederlandse verenigingen tot integratie van homoseksualitiet. Het COC kan aanzien worden als de Nederlandse Holebifederatie, hoewel ze anders werken.

Combinatietherapie: Zware medicijnkuur waarmee de werking van het HIV-virus onderdrukt kan worden en de ziekte aids uitgesteld kan worden. Ook wel HIV-remmers genoemd.

Coming out: Coming out (of the closet) is het vertellen aan anderen dat je homo, lesbisch of bi bent.

D

Derde geslacht: Een verouderde wetenschappelijke term om homo's mee aan te duiden.

Dildo: Langwerpig speeltje bedoeld om te neuken. Zie ook: Seksspeeltjes.

Dirty: Term welke veel wordt gebruikt tijdens chatten en op profielen, wat staat voor poep- en/of plasseks.

Discriminatie: Onderscheid maken op grond van een bepaalde eigenschap, zoals huidskleur, geslacht of seksuele voorkeur.

Draagmoeder: Vrouw die zwanger wordt voor een ander: zij staat haar kind na de bevalling af. Homoseksuele mannen en heterovrouwen die zelf geen kinderen kunnen krijgen, kunnen gebruik mken van een draagmoeder om een kind te krijgen.

Drag king: Een vrouw/meisje die zich omkleedt en zich voordoet als een man/jongen.

Drag queen: Een jongen/man die zich omkleedt en zich voordoet als een jongedame die serieus opvalt door schmink en kledij en meestal de rol van een bitch aanneemt.

Dyke: Engelse benaming voor lesbische vrouw, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Ook bekend als: Pot.

E

Exhibitionisme: Een exhibitionist is iemand die ongevraagd zijn geslachtsdelen toont. Voor de kijker kan dit vervelend of zelfs beangstigend zijn, maar de exhibitionist vindt dit opwindend.

F

Familie: Met 'van de familie zijn', wordt vaak gezegd of gevraagd of iemand ook holebi is.

Fellatio: Zie: Pijpen.

Flikker: Benaming voor homoman, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Ook bekend als: Mietje, nicht, poot, queen.

G

Gay: Engels woord voor homo, betekende oorspronkelijk 'vrolijk'. In Nederland en België gebruiken zowel mannen als vrouwen het woord om zichzelf te benoemen.

Gay bashing: Lastig vallen, pesten en mishandelen van homoseksuelen. Ook wel potenrammen of pottenrammen genoemd.

Gay Games: Groots internationaal sportevenement voor homoseksuele sporters. Net als de Olympische Spelen om de vier jaar georganiseerd in een andere stad.

Gay Pride: Festivals voor homoseksuele mannen en vrouwen, over de hele wereld georganiseerd. Vast onderdeel van de Pride in Amsterdam is de Canal Parade, een optocht van versierde boten.

Gaydar: Een radar voor gays, oftewel een gevoel voor wie homo- en wie heteroseksueel is. Het woord is ooit verzonnen voor een echt radarapparaat. Het idee was dat homoseksuele mannen en vrouwen o'n radar zouden aanschaffen en daardoor elkaar zouden kunnen herkennen.

GBBS : Afkorting welke veel wordt gebruikt tijdens chatten en op profielen, wat staat voor: Geen bril, baard en snor.

Genitale wratten: SOA die veroorzaakt wordt door een virus.

Geslachtsziekte: Zie: SOA.

Gezamenlijk gezag: Als de niet-biologische homoseksuele of lesbische ouder ook gezag heeft over het kind van de partner die het ouderlijk gezag heeft.

Gonorroe: SOA die veroorzaakt wordt door een bacterie.

Gouden douche: Zie: Plasseks.

Gouden regen: Zie: Plasseks.

H

Hepatitis B: SOA die veroorzaakt wordt door een virus.

Hermafrodiet: Een hermafrodiet heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Daardoor kan verwarring ontstaan of het om een man of een vrouw gaat. Dit is het geval bij 1 op de 4500 geboorten.

Herpes genitalis: SOA die veroorzaakt wordt door een virus

Het milieu: Met de term 'het milieu' wordt alles bedoelt dat met holebi's te maken heeft, het holebiwereldje met andere woorden.

Heteroseksualiteit: Seksuele voorkeur voor mensen van het andere geslacht.

Hojo: Hojo is het acroniem voor HOmo-JOngere.

Holebi: Holebi is een verzamelwoord voor HOmo, LEsbisch en BIseksueel. In andere talen bestaat dit woord niet en wordt meestal 'gay' gebruikt.

Homo: Benaming voor man met homoseksuele gevoelens.

Homofilie: Ouderwetse benaming voor homoseksualiteit, waarbij de nadruk op liefde en niet op seks ligt. Ook wel gebruikt om onderscheid te maken tussen gevoelens voor mensen van het eigen geslacht enerzijds en seksuele contacten met mensen van het eigen geslacht anderzijds.

Homofobie: Angst voor homoseksualiteit, of discriminatie van homoseksuelen.

Homohuwelijk: Het huwelijk tussen twee mannen of tussen twee vrouwen. Inmiddels is in Nederland en België het huwelijk opengesteld voor homoseksuelen, dus eigenlijk is hier geen apart homohuwelijk meer.

Homoseksualiteit: Seksuele voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht.

I

In de kast: Iemand die nog niet verteld heeft dat hij of zij homo, lesbisch of biseksueel is, zit zogenaamd "in de kast". Zie ook: Kastkindje.

In the closet: Engels voor "In de kast". Iemand die nog niet verteld heeft dat hij of zij homo, lesbisch of biseksueel is, zit zogenaamd "in de kast".

Indirecte discriminatie: Meewerken aan discriminatie, dit kan bijvoorbeeld doordat een bepaalde maatregel voordeliger uitpakt voor hetero's dan voor homo's en lesbo's.

Insemineren: Met een niet scherp spuitje sperma inbrengen in de vagina, met het doel om zwanger te worden.

Introductie: Introductie is de term die bij holebi-verenigingen gebruikt wordt als iemand, die meestal nog in de kast zit, eens wilt praten met een andere holebi over onderwerpen die gerelateerd zijn aan zijn of haar seksuele geaardheid. Ook bekend als: Onthaal.

J

Juridisch ouderschap: Familierechtelijke betrekking tussen ouder en kind, in de wet gebaseerd op het biologisch ouderschap.

K

Kastkindje: Een kastkindje is een jongere die het nog niet verteld heeft dat hij of zij niet heteroseksueel is.

KID: Afkorting van Kunstmatige Inseminatie Donorsperma, oftewel inseminatie bij de spermabank of een andere kliniek.

Kontlikken: Het likken van de anus, ofwel poepgaatje. Ook wel rimmen genoemd.

Kontneuken: Neuken in de anus, ofwel poepgaatje.

Kringen: Stiching De Kringen is een non-profit organisatie die zich richt op lebische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuele mensen in Nederland. Kort gezegd is De Kringen een federatie van lokale groepen die bestaan uit 8 tot 15 mensen die regelmatig bij iemand thuis bij elkaar komen. Voor 'n gesprek over onderwerpen die met homoseksualiteit te maken hebben of gewoon een praatje. De meeste groepen organiseren ook andere activiteiten, zoals dagtrips, samen eten of het homo-nachtleven verkennen.

L

Lesbiënne: Een vrouw die op vrouwen valt. Ook bekend als: Lesbo.

Lesbisch: Een vrouw die op vrouwen valt, wordt ook wel lesbisch genoemd.

Lesbo: Ook bekend als: Lesbiënne.

Lesbos: Grieks eiland waar de lesbi-sche dichteres Sappho woonde, en waar de woorden 'lesbienne' en 'lesbisch' vandaan komen.

Likken: Met de tong een vrouw laten klaarkomen door de clitoris te stimuleren, ook wel beffen genoemd. Zie ook: Kontlikken.

Liwaat: Vergelijkbaar met Bijbels 'sodomie'. In context van de Koran betekent het: seksueel misbruik en losbandigheid. Later voornamelijk toegepast op mannen die zich laten neuken door andere mannen.

Loet: Profeet in de Koran die zijn volk moest waarschuwen voor Gods straf. Zijn volk maakte zich schuldig aan sodomie: seksueel misbruik en seksuele losbandigheid. Vergelijkbaar met het Bijbels verhaal over Sodom en Gomorra.

Lot: Bijbels figuur. God stuurde Lot naar Sodom en Gomorra om de inwoners te waarschuwen voor Gods straf. Men maakte zich daar schuldig aan sodomie: seksueel misbruik en seksuele losbandigheid.

M

Metroseksueel: Een heteroseksuele man die met plezier zijn vrouwelijke kanten etaleert: graag winkelt, zich goed kleed, graag naar de sportschool gaat, zijn haar tot in de puntjes verzorgt, etc.

Mietje: Benaming voor homoman, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Ook bekend als: Flikker, nicht, poot, queen.

Monogamie: De afspraak dat iemand zijn of haar partner trouw blijft op seksueel gebied (en niet 'vreemd gaat', dat wil zeggen ook met anderen vrijt

N

Neuken: Met penis, vingers, dildo of vibrator binnengaan in vagina of anus.

Nicht: Benaming voor homoman, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Vaak bedoeld als een homo die wat vrouwelijk aandoet. Ook bekend als: Flikker, mietje, poot, queen.

O

Onthaal: Onthaal is de term die bij holebi-verenigingen gebruikt wordt als iemand, die meestal nog in de kast zit, eens wilt praten met een andere holebi over onderwerpen die gerelateerd zijn aan zijn of haar seksuele geaardheid. Ook bekend als: Introductie.

Open relatie: Relatie waarbij de partners hebben afgesproken ook andere seksuele partners te mogen hebben. Ook wel: vrije relatie. Ook bekend als: Vrije relatie.

Ouderlijk gezag: Juridisch ouderschap; familierechtelijke betrekking tussen ouder en kind, in de wet gebaseerd op het biologisch ouderschap.

Out of the closet: Engels voor "uit de kast". Iemand die verteld heeft dat hij of zij homo, lesbisch of biseksueel is, is zogenaamd uit de kast.

Outen: Jezelf outen is vertellen tegen anderen dat je homo, lesbisch of bi bent.

P

Partnerregistratie: Officiële relatievorm vergelijkbaar met huwelijk. Tussen 1998 en 2001 een alternatief voor het huwelijk, toen dat nog niet was opengesteld voor twee mannen of twee vrouwen.

Passief: Iemand is "passief" als hij het lekker vindt om geneukt te worden, dus de pik van een ander in zijn anus gaat. Zie ook: Actief, versatile.

Penis: Mannelijk geslachtsorgaan, lul.

PEP: Post Exposure Profylaxis. Behandeling waarmee men probeert te voorkomen dat iemand na blootstelling aan HIV daadwerkelijk seropositief wordt. Ook bekend als: Post Expositie Profylaxis. Zie ook: PREP.

Pic: Afkorting welke veel wordt gebruikt tijdens chatten en op profielen, wat staat voor "picture", met andere woorden "foto".

Pijpen: Met mond en tong stimuleren van eikel en penis van de sekspartner.

Plasseks: Plassex is een vorm van seks waarbij men opgewonden raakt van het zien, ruiken, voelen of proeven van urine. Deze voorkeur kent verschillende varianten. Ook bekend als: Watersport, gouden douche, gouden regen, urophilia.

Polikliniek: Een kliniek waar je direct geholpen kunt worden. Er bestaan speciale poliklinieken waar SOA behandeld worden.

Poot: Benaming voor homoman, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Ook bekend als: Flikker, mietje, nicht, queen.

Poppers: Poppers is een vloeistof die snel verdampt en gemakkelijk ingeademd kan worden. Ze veroorzaken soms een hardere erectie en een versoepeling van de kringspier van de anus. De werkingsduur is zeer kort, nog geen minuut.

Post Expositie Profylaxis: Zie: PEP.

Post Exposure Profylaxis: Zie: PEP.

Pot: Benaming voor lesbische vrouw, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Ook bekend als: Dyke.

Pot(t)enrammen: Lastig vallen, pesten en mishandelen van homoseksuelen. Ook wel op z'n Engels gay bashing genoemd.

Praatgroep: Groep homomannen of lesbische vrouwen die samenkomt om te praten over homoseksualiteit en onderwerpen die daarmee te maken hebben.

Pre Exposure Profylaxis: Zie: PREP.

PREP: Pre Exposure Profylaxis. De R staat in de afkorting om het te onderscheiden van Post Exposure Profylaxis (PEP). PEP is een behandeling met combinatietherapie die zeer snel wordt gestart nadat iemand op een onveilige manier met HIV in aanraking is gekomen. Het doel van PEP is om te voorkomen dat iemand daarna een HIV-infectie krijgt. Als PEP effectief is dan lijkt het logisch dat al starten met HIV-remmers voordat het onveilige incident plaatsvindt (PREP dus) nog effectiever is. Zie ook: PEP.

Provoceren: Seksueel getint gedrag met het doel om te shockeren. Vaak wordt homomannen verweten dat zij provoceren, bijvoorbeeld tijdens de Gay Pride of Roze Zaterdag.

Q

Queen: Benaming voor homoman, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Ook bekend als: Flikker, mietje, nicht, poot.

R

Relmie: Zie: Relnicht.

Relnicht: Homoseksueel die zich wat zijn geaardheid betreft strijdbaar opstelt en confrontaties niet uit de weg gaat. Ook bekend als: Relmie.

Rimmen: Het likken van de anus, ofwel poepgaatje.

Roze kermis: Zie: Roze maandag.

Roze maandag: De Tilburgse kermis is de grootste kermis van Nederland en staat een week lang in Tilburg. De maandag van deze kermis was altijd de rustigste dag van de hele week en dus is er door de Gaykrant het initiatief genomen om die dat tot roze maandag te maken: Een kermis voor homo's. Sindsdien is het de drukste dag van de week, want niet alleen de homo's komen, maar ook heel veel hetero's vinden het die dag beregezellig. Ook bekend als: Roze kermis.

Roze Zaterdag: Jaarlijks festival voor homoseksuele mannen en vrouwen, georganiseerd op de laatste zaterdag van juni, ter nagedachtenis van de Stonewall-rellen in 1969 in New York toen homoseksuelen in opstand kwamen tegen het politiegeweld.

S

Sadomasochisme: Sadomasochisme (SM) is een vorm van seks waarbij mensen opgewonden raken als ze macht of onmacht voelen, en soms ook pijn.

Samenlevingscontract: Contract afgesloten tussen partners, bijvoorbeeld over het delen van een huishouden.

Sappho: Griekse dichteres die haar liefde voor vrouwen beschreef. Zij leefde op het eiland Lesbos waar de woorden 'lesbienne' en 'lesbisch' vandaan komen.

Seksspeeltjes: Seksspeeltjes zijn voorwerpen die je kunt gebruiken om seks nog leuker te maken. Zie ook: Dildo

Shemale: Een man-naar-vrouw transseksueel met zowel borsten en een penis. Zie ook: Transseksualiteit.

SM: Zie: Sadomasochisme.

Sneltest: HIV-test waarvan de uitslag binnen een uur bekend is.

SOA: Seksueel overdraagbare aandoening, oftewel geslachtziekte.

Sociale moeder: Ouder die geen biologische band met het kind heeft, maar wel voor het kind zorgt.

Sociale vader: Ouder die geen biologische band met het kind heeft, maar wel voor het kind zorgt.

Sodomie: Het woord 'sodomie' verwijst naar wat de bewoners van Sodom deden: allerlei vormen van seksueel misbruik tussen mannen en vrouwen, tussen mannen en zelfs met kinderen. Door de eeuwen heen is het woord gebruikt voor homoseks in het algemeen.

Sperma: Het mannelijk zaadvocht.

Spermadonor: Man die zijn sperma afgeeft voor de zwangerschap van een vrouw, ofwel aan de spermabank ofwel aan de vrouw zelf.

Stereotypen: Vooroordelen over groepen mensen, bijvoorbeeld dat alle homomannen 'vrouwelijk' en alle lesbische vrouwen 'mannelijk' zouden zijn.

T

Testen: Je laten onderzoeken op HIV en/of andere SOA.

Top: Iemand is "top" als hij het lekker vindt om iemand te neuken, waarbij hij dus met zijn pik in de anus van de ander gaat. Zie ook: Bottom, versatile.

Transgender: Mensen die zich tussen de seksen in voelen staan. Zij voelen zich niet helemaal man en ook niet helemaal vrouw.

Transseksualiteit: Het gegeven dat iemand in het verkeerde lichaam is geboren: mensen die als jongetje zijn geboren, maar zich eigenlijk vrouw voelen, of mensen die als meisje zijn geboren, maar zich eigenlijk man voelen. Zij kunnen van geslacht veranderen.

Travestie: Aankleden en opmaken als de andere sekse. Sommige mensen doen alleen thuis aan travestie, anderen ook op straat. Ook zijn er mensen die optreden als de andere sekse.

U

Uit de kast: Iemand die verteld heeft dat hij of zij homo, lesbisch of biseksueel is, is zogenaamd uit de kast.

Urophilia: Zie: Plasseks.

V

Vagina: Vrouwelijk geslachtsorgaan, schede, kut.

Vanilla: Standaard seks. Bij hetero's wordt hier standje missionaris (man boven, vrouw onder) mee bedoeld. Bij homo's wordt hiermee bedoeld: pijpen en aftrekken (dus niet neuken).

Veilig vrijen: Seks waarbij geen risico gelopen wordt om HIV en/of andere SOA op te lopen of over te dragen. Het grootste risico op HIV kan worden voorkomen door condooms te gebruiken en geen sperma of menstruatiebloed in de mond te laten komen.

Vermoedje: Iemand waarvan men vermoedt dat hij/zij homoseksueel is.

Versatile: Iemand vind het lekker om te neuken en om geneukt te worden.

Vibrator: Langwerpig trillend speeltje om mee te neuken of de clitoris te stimuleren.

Vingeren: Met vingers een vrouw laten klaarkomen, door het stimuleren van de clitoris of anus.

Virus: Er is een verschil tussen infecties veroorzaakt door bacteriën of virussen. Bacteriën zijn groter en beter te bestrijden. Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën en dringen door in andere cellen om zich te kunnen vermenigvuldigen. Daardoor zijn virussen ook moeilijk te bestrijden: geneesmiddelen kunnen geen onderscheid maken tussen wel en niet geïnfecteerde cellen.

Vrije relatie: Zie: Open relatie.

W

Watersport: Zie: Plasseks.

Wratten, genitale: SOA die veroorzaakt wordt door een virus.

Z

Zaaddonor: Zie: Spermadonor.

frios01
Upgrade now to see XXX rated user photos
Nuke4ever
Upgrade now to see XXX rated user photos
mednyc
Upgrade now to see XXX rated user photos
RickyTicky
Upgrade now to see XXX rated user photos
alex
Upgrade now to see XXX rated user photos
buckeyefalcon72
Upgrade now to see XXX rated user photos
cameron-iago
Upgrade now to see XXX rated user photos
xavier02903
Upgrade now to see XXX rated user photos
pierre-jean-jack
Upgrade now to see XXX rated user photos